Csillag-képek_2019_asztrofotó-kiállítás

Száz kép - több mint ötven magyar asztrofotós

Újra itt vannak az év legszebb magyar asztrofotói!
A II. Csillag-Képek kiállításon 50 magyar asztrofotós 100 különleges felvételén keresztül kalauzolja  a nézőt Földünk éjszakai tájaitól a Naprendszer égitestjein át  a Tejút titokzatos világába, és azon is túl a kozmikus végtelen extragalaxisai közé. A tárlaton megtekinthetőek lesznek a csillagos ég legnívósabb hazai fotósainak munkái, és az idei nemzetközi Év Asztrofotósa díj győztes fotói is.

A kozmoszt bemutató fotók amellett, hogy látványvilágukkal és a csodálatos égi jelenségek ábrázolásával elkápráztatnak bennünket, valójában a láthatatlant teszik láthatóvá a számunkra. Olyan emberi képzeletet felülmúló kozmikus távlatokat fognak át, amelyek átutazására, felfogására nem vagyunk képesek. Ezek a távolságok elrejtik a kozmosz kincseit szemünk elől, de az asztrofotók segítségével nyomukba eredhetünk.

Erre a lenyűgöző kozmikus utazásra invitáljuk az érdeklődőket 2019. október 5-én a Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Természettudományi Múzeum szervezésében immár második alkalommal megnyíló, a hazai asztrofotók legjavát bemutató nagyszabású tárlatra, a Csillag-Képek 2019 Országos Asztrofotó Kiállításra.

A kiállítás megnyitója 2019. október 5-én 16.00 órakor lesz a múzeum Kupolacsarnokába. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várunk.

A kiállításon látható lesz többek között az alábbi, az Év asztrofotója 2019 versenyen díjat nyert fotó Francsics Lászlótól.
"A 2019-es év asztrofotója, egyben a "Holdunk" kategória győztese: "Árnyékba". 2018 januárjában teljes holdfogyatkozást lehetett látni többek között Európából is, Francsics László kompozit fotója azt mutatja meg, hogyan lépett be a Hold a Föld árnyékába. A 35 felvételből összeillesztett, a folyamatot jobbról balra szemléltető képen jól látható a Hold színeváltozása, lassú vörösbe borulása, és ami különlegessé teszi, hogy megmutatja azt az időszakot is, amíg a légköri ózon színszűrő hatására a Holdkorong széle rövid ideig kékben tündököl. (Ezt a jelenséget az okozza, hogy a Föld légkörének peremén, a sztratoszféra fölső rétegén áthaladó napfény vörösét az ózon szétszórja, míg a kék tartományt átengedi.) A kép technikai adatai: 250 mm Newton távcső f/4-es rekesszel (Sky-Watcher EQ6 Pro mechanikával), Sony Alpha 99 kamera, 35 HDR felvétel." (Forrás: Index.hu)

Válogatás a kiállításban látható képekből:


Éder Iván: Égi Szabadságszobor


Soponyai György: A sötétség pereme


Csabai István: Az Alpesi-völgy napkeltekor


Tarczi Patrik: Sarki fény teliholdnál


Szémár Ferenc: Bükkfák csillagfényben


Komka Péter: Naplemente a Medves-fennsíkon