Adó 1% felajánlás - Spinosaurus a múzeumban

Adó 1% felajánlás - Spinosaurus a múzeumban

Több mint száz éve, kövületvadászok a Szahara egyik oázisánál rábukkantak minden idők talán legkülönlegesebb őshüllőjének csontjaira. Bár az elképesztő méretű, a hátán végigfutó méretes tarajával, és krokodilszerű állkapcsával jellegzetes állat eredeti leletei odavesztek a második világháború során, a különleges lény továbbra is lázban tartja a kutatókat és a nagyközönséget egyaránt. A tarajos híresség felfedezőitől a Spinosaurus aegyptiacus nevet kapta.

Szívesen látná a Spinosaurus életnagyságú rekonstrukcióját Magyarországon? Ha adója 1 %-ával ön is támogatja,  a Magyar Természettudományi Múzeumnak lehetősége nyílik arra, hogy megvásárolja a közel 100 millió éve élt Spinosaurus csontvázmásolatát. Kérjük, adója 1%-ával támogassa, hogy a múzeum kupolacsarnokában fogadhassa önt is!

Hogyan ajánlhatja fel adója 1%-át?

Adószámunk: 15321192-2-42

 

 

A felájánlás 2020. május 20-áig lehetséges.

Az adó 1%-ról rendelkező nyilatkozatot innen töltheti le.

A Spinosaurus a valaha élt egyik leghatalmasabb ragadozó volt, elképzelhető, hogy még a Tyrannosaurus rex-nél is nagyobbra nőtt. E bizarr küllemű őslény gerince felett bőrredővel borított, hatalmas vitorla húzódott, amelynek a hőszabályozásban és a párválasztásban is szerepe lehetett.  Krokodilszerű pofája, fogazata, az orrnyílások elhelyezkedése és a végtagok sajátos aránya mind arra utal, hogy életmódja vízhez kötődött, fő táplálékai halak lehettek.

Maradványainak ritkasága ellenére nagy figyelem övezi a fajt és rokonságát, mivel testfelépítésük és feltételezett életmódjuk egyedivé teszi ezeket a dinoszauruszokat, ráadásul amióta a Spinosaurus főszerepet” kapott a Jurassic park III. részében, a kutatók mellett a laikus nagyközönség is felfigyelt az állatra. Az elmúlt években előkerült újabb leletek tanulmányozása és a régi maradványok újraértelmezése jelentős médiavisszhangot váltott ki, és ezzel egy időben megkezdődött egy komoly tudományos vita a tarajos híresség valódi természetéről…

10 érdekes tény a Spinosaurus-ról

  • Nevének jelentése: „tüskés gyík”
  • Kora:   112–92 millió év (a kréta időszak középső része)
  • Elterjedése: Észak-Afrika (Egyiptom, Marokkó)
  • Hossza: 15–16 méter
  • Koponyájának hossza: 1,6 méter
  • A leghosszabb csigolyanyúlványa: 1,6 méter
  • Tömege: 6–7 tonna
  • Élőhelye: folyóvízi árterek, sekélytengeri, part menti területek
  • Életmódja: vízhez közeli, ragadozó
  • Étrendje: édesvízi halak

A Spinosaurus kutatásának története

Első, 1912-ben felfedezett maradványait Ernst Stromer német paleontológus nevezte el Spinosaurus aegyptiacus-nak 1915-ben. Stromer a leleteket Münchenbe szállította, ahol a második világháborúban, a szövetséges csapatok bombázása során megsemmisültek.

Az új leletek sorából kiemelkedik a Paul Sereno és Nizar Ibrahim által 2014-ben publikált részleges csontváz, amelynek korszerű vizsgálata alapján a kutatók feltételezték a vízhez kötődő életmódot. Az eddig előkerült hat hiányos csontváz maradványait a paleontológusok egy vagy két fajba sorolják. A Spinosaurus aegyptiacus mellett szereplő és 1996-ban elnevezett (Marokkóból leírt) Spinosaurus maroocanus faj önállósága vitatott.

A dinoszauruszok között különlegesnek számító vízhez kapcsolódó, halevő életmódjára utal hosszú, krokodilszerű pofája, egyenes, huzagolt, „halevő” fogakból álló fogazata, az orrnyílások felső elhelyezkedése, és a végtagok sajátságos aránya. A gerince felett húzódó hatalmas vitorla szerepe nem teljesen tisztázott. Valószínűleg az állat hőszabályozását segítette, de feltételezhető, hogy a párválasztásban is szerepet játszott, mert a bőrredővel borított, látványos vitorla könnyen felkelthette a társak figyelmét.

Spinosaurus rokonságába tartozó szpinoszauridék (köztük a Baryonyx, SuchomimusSigilmassasaurus, Oxalaia, Siamosaurus, Ichthyovenator, Irritator és az Angaturama) Afrikán kívül Európából, Brazíliából, és Ázsiából ismertek.

Ha adója 1 %-ával ön is támogatja,  a Magyar Természettudományi Múzeumnak lehetősége nyílik arra, hogy megvásárolja a közel 100 millió éve élt Spinosaurus csontvázmásolatát. Előre is köszönjük, ha támogatásával segíti a múzeum munkáját!