Emlősgyűjtemény

A gyűjtemény Európa 10 legnagyobb és fajokban leggazdagabb emlősgyűjteménye közé tartozik, több mint 43 ezer példányt és 1600 fajt tartalmaz. Könyvtárában 1600 emlőstani tárgyú könyv, valamint csaknem 20 ezer, adatbázisban feldolgozott különlenyomat található.
A hagyományos bőr-, koponya- és folyadékos gyűjtemény mellett helyet ad csonttani-, baculum-, hallócsont-, szőr-, szövetminta- és bagolyköpet-gyűjteménynek is. A montírozott preparátumok száma meghaladja az 1200 példányt.
A világ múzeumai között is kiemelkedő jelentőségű a gyűjtemény a patkósdenevér-félék (Rhinolophidae) és a simaorrúdenevér-félék (Vespertilionidae) tekintetében. A Kárpát-medencén kívül a legjobban reprezentált geográfiai területek Délkelet-Ázsia és Kelet-Afrika.

Az Emlősgyűjtemény története

Munkatársak
Gyűjteményvezető: Görföl Tamás
Főmuzeológus: Csorba Gábor
Preparátorok: Antal Tamás, Izsák Imre
Társult kutatók: Cserkész Tamás, Németh Attila, Ronkayné Tóth Mária
Önkéntesek: Czabán Dávid, Mizsei Edvárd

Darabszám, típusanyag
Teljes példányszám: 43.500
Fajok száma: 1.600
Típusok száma: 65 taxon, 211 példány

Nevezetes személyek és gyűjtemények
A Kárpát-medence jelentős gyűjtői:
Cerva Frigyes, Kocyan Antal, Rainer György, Kunszt Károly, Méhely Lajos, Szunyoghy János, Wágner Ottó, Topál György, Mészáros Ferenc.

Egzotikus tájak jelentős gyűjtői:
Xántus János (Észak-Amerika és Délkelet-Ázsia), Bíró Lajos (Új-Guinea), Kittenberger Kálmán (Kelet-Afrika), Szunyoghy János (Tanzánia), Hidasi József (Brazília), Hangay György (Ausztrália), Topál György (India és Vietnám), Demeter András (Etiópia és Nigéria), Csorba Gábor (Délkelet-Ázsia).

Jelentős trófeagyűjtemények:
Almásy György (Turkesztán), Gajdács Mátyás (Etiópia), Nadler Herbert (Kárpát-medence), Széchenyi Zsigmond (Kelet-Afrika), Nagy Endre (Tanzánia), Halász Iván (Észak-Amerika és Afrika), Kölcsey István (világszerte), Hidvégi Béla (világszerte).

A gyűjtemény legnevezetesebb egykori kutatói:
Petényi Salamon János, Méhely Lajos, Éhik Gyula, Szunyoghy János, Topál György, Demeter András, Csorba Gábor.

Hozzáférés
A gyűjteményről teljes körű, helyszínen használható adatbázis készült.
A gyűjtemény a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után látogatható. A megkereséseket a következő címre kérjük küldeni: gorfol.tamas@nhmus.hu.