Múzeumok Őszi Fesztiválja az MTM Mátra Múzeumában

Ősszel a Mátra csodálatos. Kalandozz muzeológus kollégáinkkal és ismerd meg a lávameséket. Ásványgyűjtés közben mindent megtudhatsz a Mátra geológiájáról és földtörténetéről. A múzeum „Mesélő kövek, mesélő házak…” című sorozatában most a  Felsővárosi temető nevezetes sírkövei közé kalauzoljuk az érdeklődőket. A bátrabbak a múzeumban is éjszakázhatnak, csak egy hálózsák s egy zseblámpa kel hozzá. Zenés irodalmi délutánunkon Cseh Tamás emlékét idézik fel a Berze Nagy János Gimnázium tanárai és diákjai. Vendégünk lesz Dániel András író-illusztrátor és az általa kitalált Kuflik. 
A Márton napi libaságokon a látogatók megismerkedhetnek Szent Márton legendájával és a jeles naphoz kapcsolódó népszokásokkal, hagyományokkal. Kézműves foglalkozás, családi tudáspróba és sok-sok játék várja az érdeklődőket.
 
 
KALANDOZÁSOK A MÁTRÁBAN
Mindhárom túra önköltséges (menetjegy, élelem, gyűjtőfelszerelés) és előzetes jelentkezéshez
kötött. Csoportlétszám: minimum 6, maximum 25 fő. A kirándulások rossz idő esetén elmaradnak. Részletek és regisztráció: +36 20 3704690; fodor.rozalia@nhmus.hu
 
ÁSVÁNYGYŰJTŐ TÚRA
2018. október 6. 
Geológus szakvezetéssel felkeressük Gyöngyösoroszi-Károlytáró környékének kvarc- és ametisztlelőhelyeit. Az ásványgyűjtéshez kalapács és védőszemüveg használata szükséges. A túra indulási pontjára menetrendszerinti busszal jutunk el.
Találkozó: 9 órakor a múzeum bejáratánál
A túra hossza: 2,5 km
 
Szintén október 6-án időszaki kiállítás nyílik az Orczy-kastélyban, ahol a múzeum gyűjteményének legszebb darabjai mellett Molnár László festményeit csodálhatják meg a résztvevők. 
 
LÁVAMESÉK
2018. október 20. 
Gyalogtúra Kékestetőtől Mátrafüredig. Az út során az egykori vulkáni kúpok lejtőin sétálva ismerkedünk meg a mátrai vulkanizmus jellemzőivel. Ősi lávafolyások maradványait, valamint a robbanásos vulkáni működés nyomait figyeljük meg. A túra indulási pontjára menetrendszerinti busszal jutunk el. 
Találkozó: 9.15-kor a múzeum bejáratánál
A túra hossza: 10 km
 
LÁVA FOLYT, MOST KŐHALOM…
2018. október 27.
Gyalogtúra Sástóról Gyöngyössolymosra. Az út során két, egymástól eltérő működésű vulkán maradványait érintjük. Megfigyeljük és gyűjtjük a vulkáni működéshez kapcsolódóan kialakult ásványokat, meredek lávafolyásokra mászunk fel, és a középkori élet nyomait keressük majd. A túra indulási pontjára menetrendszerinti busszal jutunk el.
Találkozó: 8 órakor a múzeum bejáratánál
A túra hossza: 6 km
 
 
 
AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA
2018. október 7. 10.00-16.00
Muzeológusok vezetésével kínálunk betekintést páratlan gyűjteményeinkbe.
További programok:
Élő állatok kézközelségben
Tanácsok a felelős állattartáshoz
Az Új Nap Egyesület bemutatója
Ismerjük meg az év hüllőjét és egyéb hazai fajokat a MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya segítségével!
Kézműves foglalkozás és családi tudáspróba
A kézműves program díja: 400 Ft/fő.
A családi nap keretében 26 éven aluliak, valamint gyerekek két felnőtt kísérővel ingyenesen látogathatják a programot.
 
 
CSEH TAMÁS DALAI 
2018. október 18. 16.00-17.00
Zenés irodalmi délutánunkon Cseh Tamás emlékét idézik fel a Berze Nagy János Gimnázium tanárai és diákjai az Orczy-kastély árkádos aulájában.
A programon való részvétel ingyenes.
 
 
SÍRKERTI SÉTA
Csoportlétszám: minimum 6 fő. A séta rossz idő esetén elmarad.
2018. október 19. 14.00-16.00
A múzeum „Mesélő kövek, mesélő házak…” című sorozatának részeként, muzeológus vezetésével mostani sétánk a Felsővárosi temető nevezetes sírkövei közé kalauzolja az érdeklődőket.
Indulás a múzeum bejárata elől.
A programon való részvétel ingyenes.
 
 
ÉJSZAKÁZZ A MÚZEUMBAN!
A program előzetes jelentkezéshez kötött. Részletek és regisztráció: +36 20 3704690; fodor.rozalia@nhmus.hu
2018. október 27. 18.00 – október 28. 9.00 
2018. október 30. 18.00 – október 31. 9.00 
Az őszi szünetben két alkalommal is lehetősége nyílik a gyerekeknek, hogy hálózsákkal és zseblámpával felszerelkezve a természettudományi pavilonban töltsék az éjszakát.
Ajánlott korosztály: 7-12 év
Részvételi díj: 4000 Ft/fő
 
 
KUFLIK A MÁTRA MÚZEUMBAN 
2018. november 6. 10.30-12.00
Vendégünk Dániel András író-illusztrátor. Az általa kitalált és megrajzolt Kuflik történetei már filmváltozatból is ismerősek lehetnek kicsiknek és nagyoknak.
A programon való részvétel ingyenes.
 
 
MÁRTON NAPI LIBASÁGOK 
2018. november 11. 10.00-13.00
Utolsó őszi fesztiválos programunkon a látogatók megismerkedhetnek Szent Márton legendájával és a jeles naphoz kapcsolódó népszokásokkal, hagyományokkal.
Kézműves foglalkozás, családi tudáspróba és sok-sok játék várja az érdeklődőket.
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.