Pompázó ásványok macaronfeltéttel

Egy Sas utcai bájos boltocska a múzeum ásványaival emelte új macaron-kollekciójának fényét. A macaronokat kóstoljátok meg a boltban, az ásványokat ismerjétek meg itt.

Hematit, Elba, Olaszország (fotó: Glódi Balázs)

A hematit, mely vegyileg vas(III)-oxid (Fe2O3), fontos vasérc. Elba szigetén évezredekig folyt a kitermelése. Az ércfeldolgozás legrégebbi bizonyított emlékei a Kr.e. IV. századból valók, az utolsó bányák 1981-ben zártak be. Fő ércük a hematit volt, melynek szép kristályai évszázadok óta keresettek az ásványgyűjtők körében. A romboéderes kristályok gyakran lencseszerű alakot öltenek, szépségükhöz egy vékony felületi bevonat okozta irizálás is hozzájárul.

Antimonit, Felsőbánya (Baia Sprie, Románia) (fotó: Glódi Balázs)

Az antimonit (antimon-szulfid, Sb2S3) az antimon legfontosabb érce. A képen látható példány lelőhelye Felsőbánya (Baia Sprie, Románia), mely számos érdekes és szép ásványt adott a tudománynak és a gyűjtőknek egyaránt. Az antimonit-kristálycsoportok az itteni bányák egyik nevezetességét jelentették. Az ásvány általában nyúlt, néha kifejezetten tűszerű, oszlopos kristályokként jelenik meg. Szerkezetében ugyanis a kén- és antimonatomok egy irányban erősebben kapcsolódó szalagszerű egységeket alkotnak.

Kalkopirit, Herzsa-bánya (Herja), Románia (fotó: Glódi Balázs)

A kalkopirit (réz-vas-szulfid, CuFeS2), mint a görög kalkosz (réz) szót tartalmazó neve is mutatja, a legfontosabb rézérc. Tetraéderre emlékeztető kristályai gyakran érdes, egyenetlen felszínűek, és ilyenkor nem csillognak fényesen, de meleg aranysárga színükkel méltán vonják magukra az ásványgyűjtők figyelmét. A fotón szereplő példány lelőhelye, a Nagybánya (Baia Mare, Románia) melletti herzsai (Herja) bányatelep, a múlt század második felében élte fénykorát.

Berthierit, Herzsa-bánya (Herja), Románia (fotó: Glódi Balázs)

A sütemény alatt szerényen meghúzódó, FeSb2S4 (vas-antimon-szulfid) összetételű berthierit ugyan megjelenésére és összetételére nézve is ércásvány, nem is ritka, de csak kis mennyiségben fordul elő, így sohasem bányászták. Tűs kristályhalmazai vagy szálkás-szemcsés tömegei gyakran kékeslilán irizáló színekre futtatódnak. A berthierit Nagybánya (Baia Mare, Románia) melletti herzsai (Herja) bányák egyik jellegzetes, keresett ásványa volt.

Galenit, Herzsa-bánya (Herja), Románia (fotó: Glódi Balázs)

A példány jobb sarkában a 2019-es év ásványa, a galenit (ólom-szulfid, PbS) fémesen csillogó ezüstfehér kristályai láthatók. A kristályalak (kocka és oktaéder kombináció) csak nehezen ismerhető fel. A kísérő fehéres ásvány a kalcit (CaCO3), mely nemcsak a mészkő és márvány kőzetalkotó ásványa, hanem gyakori meddő telérkitöltő és érckísérő. A galenit, mint minden ólomérclelőhelyen, a Nagybánya (Baia Mare, Románia) melletti herzsai (Herja) polimetallikus (ólom-cink) érctelepben is a fő ólomércalkotó volt.