Az ember evolúciója

Az ember evolúciója

Múzeumpedagógiai foglalkozás felsősöknek, középiskolásoknak

 

Az emberfélék (hominidák) evolúciójának főbb állomásait ismerjük meg. Megbeszéljük, milyen testi és viselkedésbeli jegyek választják el a főemlősöket az állatvilág más képviselőitől. Kiderül, mitől emberszabású az az emberszabású, és mitől ember az ember.

Kiemelkedő, nemzetközileg is jelentős hazai leleteink példáján ismerkedünk távoli rokonainkkal és őseinkkel, életükkel, mindennapjaikkal.

A foglalkozás részben a Sokszínű Élet kiállítás színfalai között zajlik, a Rudapithecushungaricus, a Homo heidelbergensis, a Homo neanderthalensis és aHomo sapiens életnagyságú rekonstrukciói mellett. Minden résztvevő kézbe veheti a hazai leletekről múzeumi óra céljára készült másolatokat, ahogy az eszközmásolatokat és a fejrekonstrukciókat is. Az óra során kiderül, hogy Gabi, Samu, Lucy és Ötzi nem egy baráti társaság tagjai, hanem emberelődeink neves képviselői, és hogy tüzet csiholni nem is olyan egyszerű dolog. Rámutatunk milyen szerepet játszott a nyelv, az eszközhasználat és a társas viselkedés az emberré válás folyamatában. A legfontosabb azonban, hogy bemutassuk, mi az evolúció lényege, és hogy mi, emberek is a részesei vagyunk a történetnek, amelynek bizonyítékait egyelőre csak a Föld nevű bolygón találtuk meg.

Ajánlott korosztály: felsősök, középiskolások

Időtartam: 60 perc

Ajánlott létszám: 15 fő (A nagyobb létszámú osztályokat csoportbontással fogadjuk.)

A foglalkozás részvételi díja: 2200 Ft/fő, amely magában foglalja a kiállítások belépődíját is.