Fazekas biológiaverseny 2020 /2021

Fazekas biológiaverseny
 
 
 

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium illetve a Magyar Természettudományi Múzeum közös szervezésében meghirdetésre kerülő „Fazekas Biológiaverseny”
az általános iskola 7–8. évfolyamát és a középiskola 9–10. évfolyamát célozza meg.

Segítségre van szükséged a felkészüléshez? Kattints IDE!

I. A verseny célja:

A versenyben részt vevő diákok készítsenek rövid, tartalmas pályázatot a múzeum kiállításaihoz és programjaihoz kapcsolódva, önálló kutatómunka keretében, a megadott témák egyikében.

II. A verseny menete:

A kétfordulós versenyt két korcsoport számára hirdetjük meg.

Az első fordulóban a versenyzőktől egy esszé összeállítását várjuk, a megadott két témából egyet kiválasztva, maximum 5 gépelt oldal + képes mellékletek terjedelemben. Ehhez a múzeum kiállításait információforrásként használhatják.

A legmagasabb pontszámokat elérő pályázókat egy második fordulóra hívjuk, melynek helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum. Itt a pályázók rövid, színes, maximum háromperces előadásban számolnak be pályamunkájukról, amelyet szintén egy szakértő zsűri értékel. A járványügyi helyzetre való tekintettel a második fordulót online rendezzük meg.

III. A versenyre való jelentkezés, nevezés módja:

Nevezni elektronikusan lehet, az alábbi e-mail címre küldött levéllel, mely tartalmazza:

 • a versenyző nevét,
 • iskoláját,
 • osztályát,
 • választott témáját,
 • a felkészítő tanár nevét.

Az általános iskolás korosztály nevezését a szeipgreta@fazekas.hu,
a gimnáziumi korosztály nevezését pedig az endresz@fazekas.hu e-mail címre várjuk.

Nevezési határidő: 2020. november 30. (hétfő)

 

A versenyre pályamunkát benyújtani szándékozó diákok a nevezés után ingyenesen nézhetik meg a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításait a teljes felkészülési időszakban.

Egyes témákban a múzeum, szakértőinek bevonásával, konzultációs lehetőséget biztosít a versenyzőknek. Az időpontokról, a bejelentkezés módjáról és a kiállítások nyitva tartásáról hamarosan tájékoztatjuk a jelentkezőket iskolánk honlapján keresztül.

Az első forduló választható témái:

 1. Az általános iskolás korosztály – 7–8. osztályos tanulók – számára
 1. Élet „hidegvérrel” – Magyarország őshonos kétéltűi, hüllői

Magyarországon számos őshonos kétéltű és hüllőfaj él. Mindegyik védett. Élőhelyeiket, törzsfejlődésüket, rendszertanukat kutatók sora vizsgálja. Változó testhőmérsékletük meghatározza életmódjukat. Minél jobban megismerjük életmódjukat, annál könnyebben megóvhatjuk hazai fajaikat, melyek közül több veszélyeztetett besorolású.

 1. „Boszorkánykörök” – Legenda és valóság – gombák és növények kapcsolatai

A „boszorkánykörökhöz” számos legenda fűződik. Létrejöttük valós körülményei, a gombák és a növények közt fennálló, több millió éves múltra visszatekintő kapcsolatok, régóta felkeltették az emberek figyelmét. Kutatásukkal sokat megtudhatunk az erdei élőhelyek felépítéséről és működéséről.

 1. A gimnáziumi korosztály – 9–10. osztályos tanulók – számára
 1. A denevérek titkos élete – elterjedés, táplálkozás, kommunikáció, ökológia

A denevérek életében az echolokációnak alapvető jelentősége van. A repülésükhöz, táplálékszerzésükhöz nélkülözhetetlen. A folyamat során kiadott hangok egyediek, fajra jellemzőek. Ha belehallgatunk egy nyári éjszaka az emberi fülszámára hallhatatlan ultrahangjaiba, megtudhatjuk milyen denevérfajok vadásznak környezetünkben.

 1. Öreg óriások nyomában – Magyarország őshonos famatuzsálemei

A növények, különösen a fák élete a miénktől teljesen eltérő időléptékben zajlik. Amíg egy ember számára 150 éves életkor elérhetetlennek látszik, addig a fák többségének életében csak egy rövid időszak. Magyarországon az öreg fákat, a famatuzsálemeket különleges tisztelet övezi. Óvjuk, védjük az őshonos erdeink, arborétumaink, kertjeink idős fáit, és lombjuk alatt szemlélődve elgondolhatjuk történelmünk milyen jeles eseményeinek lehettek volna tanúi.

A pályamunkák értékelési szempontjai:

 1. Külalak
 2. Tartalmi rész:
 • Témahűség
 • Logikus felépítés
 • Problémacentrikusság
 • Egyediség
 1. Forrás, irodalomjegyzék megfelelő feltüntetése

A verseny tervezett időbeosztása:

Előzetes regisztráció: 2020. november 30-ig a megadott e-mail címek egyikére.

I. forduló pályamunkáinak leadási határideje 2021. február 01. hétfő. Helyszíne a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium portája.

A pályamunkák értékelése, eredményhirdetése, 2021. március 8. péntek. Az eredmények rögtön felkerülnek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium honlapjára (www.fazekas.hu).

II. forduló, döntő (prezentáció) 2021. április 08. csütörtök. Helyszíne a Magyar Természettudományi Múzeum (online rendezzük meg).

 
 

    

Rovat: