Semmelweis - Egy igazi hős. Nyáry Krisztián előadása

Egy igazi hős – Nyáry Krisztián előadása Semmelweis Ignácról

November 7-én 17.30-kor

A 47 éves Semmelweis Ignácot 1865. augusztus 13-án a döblingi elmegyógyintézetben brutális kegyetlenséggel agyonverték ápolói. Haláláról egy egymondatos hír jelent meg a magyarországi lapokban, utána évtizedekig nem esett szó róla. Mi vezetett idáig? Miért vált kellemetlenné a tudós a környezete, a családja és az orvostársadalom számára? Miért volt sokak számára elviselhetetlen az igazság, amit hirdetett? És miért lett belőle mégis az "anyák megmentője"?"

Nyáry Krisztián az Igazi hősök - 33 magyar című könyvében olyan emberekről ír, akik az ő szavaival: „a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték. Vagy egyszerűen csak végig mertek menni a saját útjukon, úgy, hogy másoknak ezzel példát mutattak. Kiválasztásuk teljesen szubjektíven történt, ők az én személyes hőseim.”
Az egyik hőse Semmelweis Ignác, akinek úttörő felfedezése nyomán drámaian lecsökkent a gyermekágyi láz okozta halálozás.
Az előadás a Semmelweis emlékév keretében megvalósuló Anyának lenni – Kor- és kórtörténetek című kiállításhoz kapcsolódik, amely olyan korról szól, amikor a szülés még életveszélyes volt mind az anyák, mind a születendő gyermekek számára, mert még nem volt ismert a higiénia jelentősége.

Az előadásra a belépés ingyenes.

Esemény dátum: 
szerda, 2018, november 7 - 17:30