Kétszárnyúak gyűjteménye

A Kétszárnyúak gyűjteménye az Állattár harmadik legnagyobb gyűjteménye, több mint 1 millió példányt számlál. A Kárpát-medencéből származó példányok teszik ki az anyag kétharmadát, erről a területről minden eddig ismert faj megtalálható a gyűjteményben.
Az 1956-ban keletkezett tűzben a gyűjtemény szinte teljesen elpusztult. A jelenlegi példányszám elsősorban Papp László és Mihályi Ferenc munkájának köszönhető.
A Föld más területei közül a palearktikus régió a kétszárnyúfajokkal legjobban képviselt terület, de az orientális anyag is jelentős. Gazdag a gyűjtemény többek között Mongóliából és Afganisztánból. A trópusi területekről értékes anyagot őriz Afrika egyes területeiről és Délkelet-Ázsiából (Vietnam, Nepál, Malajzia, Laosz, Indonézia, Tajvan).
A gyűjtemény feldolgozottsága magas szintű: a példányok 75 százaléka faji szintig meg van határozva. A többi legalább családszinten azonosított. Csupán az aktuális évben fogott, karanténdobozokban lévő anyag válogatatlan.

A Kétszárnyúak gyűjteményének története

Kétszárnyúak gyűjteménye a gyakorlati problémák megoldásának szolgálatában
A kétszárnyú rovarok rendje 150 ezer eddig ismert fajával fajgazdagság tekintetében is az egyik legnagyobb, gyakorlati jelentőségét tekintve pedig bizonyosan a legfontosabb rovarcsoport. A Magyarországról kimutatott fajok száma több mint 6000. A különféle „légy” és „szúnyog” nevek alatt emlegetett fajok mint vérszívók és betegségterjesztők rendkívüli humán- és állategészségügyi jelentősége a mai korban sem sokat csökkent. Az Állattárban nemcsak azokat a gyűjteményeket teremtettük meg, amelyek segítségével a gyakorlati szempontból fontos fajok azonosíthatók, hanem aktívan szerepet vállaltunk a kutatásokban, a védekezési eljárások kidolgozásában is. Bővebben

Munkatársak
Muzeológus: Szöllősi-Tóth Petra
Preparátor: 
Társult kutatók:

Darabszám, típusanyag
Teljes példányszám: több mint 1 millió 
Fajok száma: közelítőleg 20.000
Típusok száma: 2.500
Könyvtári állomány: mintegy 500 szakkönyv és 35.000 tudományos cikk különlenyomata

Nevezetes gyűjteményrészek

Trágyalegyek (Sphaeroceridae).
A Kétszárnyúak gyűjteményének egyik legértékesebb része, mintegy 700 fajból áll, 400 faj típusait tartalmazza, és körülbelül 60 ezer példányt számlál. 

Muslicák (Drosophilidae)
A 10 ezer példányos gyűjtemény 300 fajból áll, valamint 180 faj típusa is megtalálható itt.

Hozzáférés
A gyűjteményről teljes adatbázis még nem készült, egyes családokról helyszínen használható genusz szintű adatbázisok készültek. Az alkoholos imágó- és lárvaanyagról, valamint a tárgylemezes preparátumokról faji szintű adatbázis áll rendelkezésre.

A gyűjtemény a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után látogatható. 

A gyűjteményi anyag nagy része kölcsönözhető [link]. A gyűjtemény a megbízott muzeológussal történt előzetes egyeztetés után látogatható: szollosi-toth.petra@nhmus.hu

 A helyszíni kutatáshoz írásbeli engedély [link] szükséges, amelyet a tervezett látogatás előtt legalább 3 munkanappal kell kérni. Bővebben