Parazitológiai gyűjtemény

A Magyar Természettudományi Múzeumban a parazitológiai kutatások 1963-ban indultak meg. A Parazitológiai Gyűjtemény megalapítója és első vezetője Szabó István volt. Ő és munkatársai az 1980-as évekre nemzetközileg is elismert gyűjteményt hoztak létre. Az emlősparaziták kollekciója Európában az egyik legteljesebb. A Kárpát-medence mellett jelentős parazitológiai anyag található a gyűjteményben Indiából, Mongóliából, Koreából, Nepálból, és Kubából is.

A gyűjteményről bővebben

Munkatársak
Főmuzeológus: Gubányi András
Preparátor: 

Darabszám, típusanyag
Teljes példányszám: mintegy 300.000 példány (28.830 pozitív gazdaállat parazitái, 45.425 feldolgozott tétel)
Fajok száma: 1.323, a magyar fauna reprezentáltsága 90 százalékos
Típusok száma: 512
Könyvtári állomány: 340 szakkönyv

Nevezetes gyűjteményrészek
Vásárlások és adományok révén a következő fontos anyagokkal gazdagodott a gyűjtemény:
Dudich Sándor bolha-gyűjteménye;
Kotlán Sándor és Edelényi Béla parazitológiai és kéziratgyűjteménye;
Sey Ottó Amphistoma-gyűjteménye.

Hozzáférés
A szekrénykataszteri nyilvántartás mellett a vizsgált gazdaállatok alapján egyedi kutatói számítógépes nyilvántartással rendelkezik a gyűjtemény. A feldolgozott, meghatározott gyűjteményi anyagról készült digitális adatbázis folyamatosan bővül.

A gyűjtemény a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után látogatható.

A gyűjteményi anyag nagy része kölcsönözhető. [link] A kölcsönzési idő típusok esetében 3–6 hónap, egyéb anyagok esetében maximum 12 hónap. A példányok kölcsönvételére irányuló kéréseket a gyűjteményvezetőhöz kell címezni: gubanyi.andras@nhmus.hu

A helyszíni kutatáshoz írásbeli engedély [link] szükséges, amelyet a tervezett látogatás előtt legalább 3 munkanappal kell kérni.