Hortus Sempervirens – Kerner örökké virágzó kertje

A kiállítás szeptember 25-től látogatható

 

„Ha arra gondolunk, hogy az eredeti fényképek számos példányban való kiadása is mennyi munkával jár, akkor méltán csodálatos vállalkozásnak kell tekintenünk J. S. de Kerner művét, a Hortus sempervirenst. Ez a kitűnő virágfestő az örökzöld növényeket folio nagyságú lapokra festette. Mindenik lap egy-egy remekmű. Összesen 851 festményt bocsátott a megrendelők kezébe. A Hortus sempervirens egyike a legritkább és legértékesebb botanikai műveknek.”

Moesz Gusztáv

 

A nagyközönség előtt idén kerül először bemutatásra a Magyar Természettudományi Múzeum könyvtárának féltve őrzött, értékes ritkasága: a Hortus Sempervirens könyvsorozat nyolc könyvóriása. A Hortus Sempervirens – Kerner örökké virágzó kertje c. időszaki kiállítás 2020. szeptember 25-tól 2021. március 8-ig látogatható.

A Hortus Sempervirens, Johannes Simon von Kerner (1755, Kirchheim unter Teck–1830, Stuttgart) dendrológiai érdeklődésű botanikus és illusztrátor kézzel illusztrált könyvsorozata.

Az 1795-1828 között megjelent könyvóriások mérete: 65,5 × 49 cm.

Az eredetileg 10 példányban elkészült sorozatból már csak 3 teljes, 71 kötetből álló könyvsorozat maradt meg. Közülök az egyik a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonában van.

A mű teljes címe: Hortus sempervirens, exhibens icones plantarum selectiorum quotquot ad vivorum exemplorum normam reddere licuit.

Kiállításunkon von Kerner akvarell festészetén keresztül a látogató megismerheti az általa lefestett és leírt fajokat, bepillantást nyerhet 18. század végén, 19. század elején készült könyvritkaságokba. A Hortus sempervirens sorozatban a szerző által érdekesnek vélt, vagy egzotikus növények latin nyelvű leírása, illetve a róluk készült, életnagyságú festmények tekinthető meg. Az élénk színekkel festett táblákat az adott növény egyes részeinek nagyított rajza egészíti ki. A kézi festésből eredő apró pontatlanságok, ecsethibák, a tökéletestől való bármilyen eltérés nem a mű értékét csökkentik; ellenkezőleg, ez teszi igazán emberivé az alkotást.

Látogatóink a múlt csodás ábrázolásait vethetik össze a kiállított egzotikus növényekkel, trópusi növényritkaságokkal is, melyeket az ELTE - Füvészkert kölcsönöz a kiállítás idejére.

A kiállítás látványvilága egy botanikus dolgozószobájának ódon hangulatát idézi fel, amelyen keresztül visszaléphetünk a múltba.

Fedezd fel velünk a természet sokféleségét a 18. századi könyvritkaságon keresztül!

Belépőjegyek:

Felnőtt teljes árú jegy 2200 Ft / Kedvezményes ifjúsági jegy 6-26 éves kor között 1100 Ft / Családi jegy 5000 Ft / 6 éves kor alatt és 70 éves kor felett Ingyenes!

A belépőjeggyel a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításai, az időszaki kiállítások és a Dinókert is megtekinthető!