Szóra bírt csontjaink

A kiállításon bemutatjuk az antropológiát, a történeti embertani kutatásokat, azok célját és lehetőségeit, hogy megismertessük a látogatókkal a régen élt emberek mindennapjait, egészségi állapotát, betegségeit.
 
Az arcrekonstrukciók segítségével megelevenednek a Magyarország területén élt emberelődök jellemző vonásai, láthatjuk a történeti korszakokban élt emberek arcvonásait, a köznépét csakúgy, mint az előkelőkét, köztük királyi családhoz tartozókét is.
 
A kiállítás kiegészíti az általános és középiskolai oktatást, és érdekes ismereteket nyújt a felnőtt közönségnek is. A látogatók maguk is részesei lehetnek az embertani kutatásoknak, például egy medencecsontból megbecsülhetik a valaha élt embertársunk nemét, életkorát. Az összehasonlító combcsontok sorozatából, az antropológusok által használt képletekkel megbecsülhetik elődeink testmagasságát.
 
Bérleti díj:  250.000 Ft / hó + Áfa

A kiállítás alapterülete: 200-300 m2

Amennyiben kölcsönözhető kiállításunk felkeltette az érdeklődését, kérjük, keresse György Zoltánt, a Kiállításrendezési Osztály vezetőjét. e-mail: vandorkiallitas@nhmus.hu

Koponyák a párizsi katakombákból

Koponyák a párizsi katakombákból (balra), Közép-Ob vidéken gyűjtött osztják (hanti) koponyák (jobbra)

Szent László arcrekonstrukciója

 

Súlyos gerinctuberkulózis Pott-féle púppal

Lefejezés nyoma a nyakcsigolyákon.

 

Női medencecsont

A harmadik háti csigolya (picivel a váll vonala alatt helyezkedik el) testébe fúródott pisztoly- vagy puskagolyó.