MTM 1956-2016

Könyvtárunk virtuális kiállítása böngészhető korabeli fotókon és írásos dokumentumokon, valamint az eseményeket megélő kutatók visszaemlékezésein keresztül mutatja be azt az elszántságot, szolidaritást és önzetlenséget, amellyel a kor tudóstársadalma a hamvakból főnixszé varázsolta a múzeumot.

1956. októberében a Magyar Nemzeti Múzeum épülete több ízben találatot kapott. Az akkor még az épületben működő Természettudományi Múzeum világhírű Afrika-kiállítása szinte teljesen megsemmisült, az ásványtani és őslénytani gyűjtemények nagy része is elpusztult. Novemberben szovjet tüzérségi lövedék csapódott be az Állattár Baross utcai épületének legfelső emeletébe. A hüllők és a kétéltűek alkoholban tárolt gyűjteménye kiváló táptalajt nyújtva a tűznek, végleg a lángok martalékává vált.

A tragédiát követően a romeltakarítási munkák egy jelentős részét maguk a kutatók végezték el az embertelen körülmények – a réseken át beköltöző jeges fagy, az életveszélyesen megrongálódott épületszerkezet, és a méltatlanul alacsony bérezés – ellenére.


Ez a kitartó munka alapozta meg azt a világszínvonalon működő intézményt, amely ma, 60 évvel később termékeny tudományos műhelyként, és lebilincselő élmények helyszíneként szolgálhatja a természettudományok szerelmeseit.

Galéria képei: