Márton Előd

NÉV
Márton Előd

SZERVEZETI EGYSÉG
Marketing Csoport

MUNKAKÖR
Tudománykommunikációs szakreferens

SZÜLETÉSI ÉV
Budapest, 1993. 10. 19.

TANULMÁNYOK
Zoológus BSc, University College Dublin, Írország 
Természettudományi Kar, Biológia és Környezettudományi Tanszék 

NYELVISMERET
Perfekt angol 

BEMUTATKOZÁS

Eddigi tanulmányaimat a University College Dublin (UCD) nevezetű írországi egyetemen folytattam, Zoológia szakon. Bár nemrégiben hazaköltöztem, jelenleg is ott tanulok: utolsó évemet online fejezem be 2021 tavaszáig bezáróan. A diplomamunkámat etológia témakörben írom fiatal egyéves dámszarvas hímek párzási viselkedéséről. Kutatásomhoz részt vettem egy viselkedés-monitorozási munkában még 2019 őszén a dublini Phoenix park területén. A munka során az enyém mellett számos egyéb szarvasokon végzett MSc és BSc projekthez gyűjtöttünk adatokat egy évtizedek óta nyilvántartott vad dámszarvas populáción, Dr. Simone Ciuti etológus mentorom vezetésével. 

Akadémiai tanulmányaim során a zoológián túl széleskörű tudományos képzésen vettem részt, első éveimben megismerkedtem többek között a biokémia, asztronómia, molekuláris biológia és az archeológia alapjaival is. Emellett a számtalan terepgyakorlat, bioinformatikai és biológiai labormunka éppúgy része volt az oktatásnak, mint a tudományos angol szaknyelv és a tantárgyakon átívelő elméleti ismeretek elsajátítása. Érdeklődésem és szaktudásom később tovább bővült az állatviselkedés, ökológia, populációgenetika és filogenetika témakörökben; nagy hatást gyakorolt rám tanárom és a tanszék vezetője, Prof. Emma C. Teeling genetikus munkássága és sugárzó elhivatottsága. A tudománykommunikáció fogalmával szintén az egyetem alatt ismerkedtem meg, mivel az egyetemi kar alapelvei közé tartozott bizonyos kommunikációs anyagok elkészítésének ismerete: plakátok, infografikák, internetre feltöltött videók és rövid előadások elkészítései mind rendszeres feladatok voltak több tantárgyból is, nyelvezetük volt hogy laikus, vagy éppen szakértői közönségnek szólt. 

Szabadidőmben képeket festek, sportolok; régebben hosszasan foglalkoztam amatőr színjátszással mind itthon, mind pedig Írországban. Rajongok a művészetekért; mélyen érdekel a filozófia és esztétika, melyek sokat alakítottak a tudományról való átfogó gondolkodásomon.