Teadélután nyugdíjasoknak

Egy csésze tea és egy csipetnyi természettudomány május 31-én Szikossy Ildikó: Múmiák a világ minden tájáról 

A múmiák világa – a Világ múmiái

A földből előkerülő emberi csontmaradványok felbecsülhetetlen információt rejtenek a korról és a múltban élt emberekről. Az idők során elhalt emberi és állati szervezetekből csak nagyon kevés kerüli el a bomlás folyamatát. Ebben rejlik a múmiák tudományos értéke. Nemcsak a legerősebb állati szövetek, a csontok és a fogak őrződnek meg, hanem a lágyrészek is fennmaradnak, akár évezredekig.

A múmiák misztikus világ. A szó hallatán szinte mindenki az egyiptomi fáraókra gondol. Nem véletlenül, hiszen a múmia szót eredetileg az ókori Egyiptomban talált mumifikált testek megnevezésére használták. A történelem folyamán azonban szinte minden földrészen éltek emberek, akik különféle módszerekkel mumifikálták halottaikat, és léteznek olyan múmiák is, melyek emberi beavatkozás nélkül természetes módon keletkeztek, mumifikálódtak. Közülük sokan még az egyiptomiaknál is idősebbek.

A múmiák időutazók. Testük megőrződött szöveteinek vizsgálatával számos olyan új ismerethez juthatunk, amelyekből megtudhatjuk, kik voltak, mit dolgoztak, milyen betegségben szenvedtek. Megismerhetjük életüket, táplálkozási szokásaikat, viseletüket és családi kapcsolataikat. Akár az is kiderülhet, hogy festették-e a hajukat, volt-e fejtetűjük, rágták-e a körmüket.

Várjuk olyan nyugdíjas csoportok jelentkezését, akik szívesen eltöltenének egy kötetlen beszélgetéssel, izgalmas előadásokkal egybekötött teadélutánt a Magyar Természettudományi Múzeumban. Kutatóink testközelbe hozzák a természet megannyi csodáját, mesélnek saját szakterületükről előadások, interaktív tárgybemutatók, vetítések formájában. Az előadások után beszélgetéssel egybekötött teázásra hívjuk az érdeklődőket.

 

2017-ben a következő szereplőkkel és témákkal készülünk:
Január 25. Gasparik Mihály: Vadászatok a magyarországi mamutsztyeppen
Február 22. Szél Győző: A természet színei. Mitől színes a világunk?
Március 29. Merkl Ottó, rovarász
Április 26. Papp Gábor: Egy ismeretlen ismerős: a kvarc, az év ásványa.
Május 31. Szikossy Ildikó: Múmiák a világ minden tájáról (Mit tanulhatunk azoktól, akik megérték az öröklétet?)
Július 26. Vörös Judit: Kétéltűek és hüllők kutatása a Magyar Természettudományi Múzeumban
Augusztus 30. Kustár Ágnes: Életre keltett arcvonások – Szobrászi arcrekonstrukció
Szeptember 27. Pifkó Dániel, botanikus
Október 25. Fuisz Tibor, ökológus
November 29. Bauer Norbert: Haynald Lajos természettudományos hagyatéka a múzeumban


A programok időtartama: 15.00–16.30
Helyszín: a múzeum kiállítási tere vagy egyik előadóterme.

A programok látogatása ingyenes. Az 5 főnél nagyobb létszámú csoportoktól, baráti társaságoktól előzetes bejelentkezést kérünk.

Regisztráció személyesen, telefonon vagy e-mailben a múzeum Információs Pultjánál. Tel.: (06-1) 210-10-85, E-mail: mtminfo@mttm.hu.