Múzeumok Éjszakája 2019. június 22.

WILD TRACK TOURS

215 éve a földkerülő expedíciók specialistája

Ezen az estén megszervezzük világkörüli útját. Járjon velünk kontinensről kontinensre, tanuljon a legjobbaktól! Az utazáshoz ez alkalommal vízum és útlevél sem kell. Fedezze fel a földrészeket, ahol a nagy utazók nyomában kutatóink is járnak. Induljon szárazföldön vagy vízi úton, ismerjen meg új fajokat! Kutasson az ősi élet nyomai után! Találja meg a világszerte elterjedt csoportok eredeti formáit!

Kiemelt ajánlatunk:

Földkerülő expedíció kontinensről kontinensre
20:00 - 00:00

Szedje ízekre Délkelet-Ázsiát!
Utazzon velünk a komodói varánusz, a babirussza, az orangután és a Xantus-féle gyümölcsevő galamb hazájába. Ismerje meg e távoli táj ízeltlábú különlegességeit!


Titokzatos világító ezerlábúak Japánban
Tudta? Japánban a Riukiu-szigeteken minden szigeten más ezerlábú él, ráadásul némelyik  világít is a sötétben. Vajon miért? Eredjünk együtt a titok nyomába! Ismerje meg ezeket a titokzatos élőlényeket kutatójuk és egyik legjobb ismerőjük közreműködésével.


Expedíció az időben – földtörténeti körutazás Amerikában
Utazzon velünk Amerikába és fedezze fel többmillió év titokzatos nyomait. Glyptodon, óriáslajhár végtagcsontja, ősló koponyája, ősteve, alaszkai mamutagyar töredéke, masztodon sejlenek fel a messzi tájon.  


Híres nagy vadászok – Afrikai trófeák és elejtőik
Találkozzon, a „híres nagy vadászok” szellemiségével és csodálja meg trófeáikat!
Kittenberger Kálmán, Almásy László, Széchenyi Zsigmond, Vojnich Oszkár, Horthy Jenő, Teleki Pál. Ismerősen csengő nevek. De vajon mit hagytak az utókorra? Egyedülálló, pótolhatatlan trófeáikat e kivételes alkalommal közelről is megcsodálhatja.


Európa is tartogat még meglepetéseket
Sziklás napsütötte hegyoldalak, tengerpartok vagy éppen kertek, parkok, virágágyások. Mindenhol találkozhatunk szemet gyönyörködtető növényekkel.  De vajon mik ezek? Mi volt az eredeti élőhelyük? Honnan származnak? És hogyan kerültek Magyarországra? Utazzon velünk Európa tájain és fejtse meg a növények izgalmas titkait.

Találkozás világutazó múmiákkal
Ismerkedjen meg azokkal, akik nem is álmodtak róla, hogy egyszer még az Óperenciás-tengeren is túlra eljutnak.

Extra ajánlat hardcore túrázóknak: túravezető tanfolyam
Ha szeret túrázni, és megismerné a világ vadregényes tájait, egykori és mai felfedezőit, a különböző földrészek változatos élővilágát, s e tudását szívesen át is örökítené, jelentkezzen Wild Track Tours túravezetőnek!

Képzési tájékoztató:
A tanfolyam gyakorlati túrákból és tudományos előadásokból áll. A résztvevők a képzés során szó szerint kézzelfogható tapasztalatokat szereznek távoli tájak egykori és jelenlegi élővilágáról.

A képzés teljesítésének feltétele az egyes gyakorlati állomásokon a vizsgafeladatok sikeres teljesítése, valamint legalább egy élménybeszámoló meghallgatása az alábbiak közül:

20.00 - 20.30: Merkl Ottó: Elefántbogarak és hólyaghúzók – Rovargyűjtés Nicaraguában

Nicaragua a Föld egyik legszegényebb országa. Három magyar rovarász 2008-ban szervezett kutatóúton járt ezen a trópusi területen. Részben a Csendes-óceán partján lévő száraz erdőkben, részben az Atlanti-óceánhoz közeli forró esőerdőkben gyűjtöttek, és igen bőséges zsákmánnyal gazdagították a Magyar Természettudományi Múzeum anyagát. Az előadásban persze nem csak rovarokról, hanem más helybeli állatokról is szó lesz.

20.30 - 21:00: Fehér Zoltán: Huszonhét év a szkipetárok földjén – Múzeumi gyűjtőutak Albániában

Amikor huszonhét éve, nem sokkal az enveri diktatúra bukását követően először jártunk gyűjtőúton Albániában, az ország nagy része állattani szempontból szinte teljesen feltáratlan volt. Bár azóta sokat változott a helyzet, több mint száz gyűjtőúttal és több ezer terepnappal a hátunk mögött is újra meg újra rádöbbenünk, hogy Albánia még bőven tartogat meglepetéseket egy zoológus számára. Az elmúlt huszonhét év múzeumi gyűjtőútjainak érdekes pillanataiból próbálok néhányat felvillantani, ahol a zoológiai érdekességek mellett szó fog esni bunkerekről, járhatatlan utakról, a Hegyek Törvényéről és más helyi furcsaságokról amelyek Albániát különlegessé és (számunkra) megunhatatlanná teszik.

21.00 - 21.30: Németh Tamás: Frappé, burek és sisha – Gyűjtések a Balkántól a Közel-Keletig

Lelkesedés, kalandvágy és kíváncsiság. Ezek hajtják a bogarászt, amikor nekiindul kéthetes gyűjtőútjaira. Lelkes, amikor megérkezik egy olyan görög hegyre, amikről csak könyvekben olvasott, és tudja, életre szóló élmények várnak rá. Kalandra vágyik, amikor fejlámpáját felkapcsolva nekiindul bogarakat keresni éjjel, az öreg libanoni cédrusok között. És kíváncsi, amikor hazaérkezése után a szír-török határnál gyűjtött bogáranyagot vizsgálja, talált-e olyan fajt, amit még előtte senki.

21.30 - 22:00: Makranczy György: Körutazás Ausztrália és Új-Zéland természettudományi múzeumaiban 

Két ősszel, 2015-ben és 2017-ben lehetőségem volt Ausztrália és Új-Zéland fontosabb múzeumait végiglátogatni. Az alacsony fizetésű muzeológusok és kutatók szemszögéből az ilyen utaknak igen jelentős költségvonzata lehet, hiszen a távolság óriási. Ausztráliában Brisbane, Sydney, Canberra és Melbourne forgatagában és múzeumaiban jártam. Új-Zélandon egy megmaradt déli kaurifenyő rezervátumban Biodiverzitás-napon vettem részt majd Auckland és Wellington múzeumai után a déli sziget néhány szép helyét (Banks-félsziget, Arthur's Pass és Kaikoura) látogattam meg. A három fogalmat (múzeum, élmény és utazás) így egy elég sajátos nézőpontból kapcsolom össze - hogyan lehet ezeket a kalandokat minimális összegből végrehajtani és tudományos szempontból is sikeressé tenni?

22:00 - 23:00: SZÜNET

23.00 - 23.30: Murányi Dávid: Mi mozog a japán havon? – Téli álkérészek nyomában Ázsia keleti szegletein

Japán és a hó kapcsán Európában a hőforrásokban fürdőző hómajmok jutnak az emberek eszébe, pedig a japánok számára a yukimushi, azaz a több méteres havon szaladgáló álkérészek ugyan úgy hozzátartoznak a télhez. Bár létük jól ismert tény, fajaik igen kevéssé voltak ismertek - a Japánban és környékén töltött két éves gyűjtőmunkám kapcsán harmincról nyolcvanhatra emelkedett az országból ismert téli álkérészek száma. Előadásomban az álkérészek és a téli Japán mellett a távol-keleti kutatóéletről is szó lesz.

23.30 - 00:00: Pifkó Dániel: A cédruserdők árnyékában – Tanulmányúton Libanonban

Felkeresni Libanonban a megmaradt CÉDRUSERDŐKET, ahol az emberiség egyik első ismert története a Gilgames-eposz játszódik borzongató érzés. Csontváry Kosztka Tivadart is megihlető, ezer événél is idősebb cédrusok árnyékában növények után kutatni olyan feladat, amely nem csak szakmai szempontból óriási élmény. Arra kerestük a választ ebben a varázslatos országban, hogy vajon újra lehet e ültetni a cédruserdőket, amelyeket Gilgames vagy az egyiptomi fáraók kivágtak?

Kiegészítő prgramok:

17:00 - 20:00
Mesék és igaz történetek nem csak gyerekeknek

Mesék a falon. Magellán, Robinson, Misi Mókus és a Fekete kalózok igaz története diavetítővel előadva.
Azoknak, akik gyermekkorukban imádták a diafilmeket, és azoknak, akik gyermekeiknek szeretnék a diafilmezést megmutatni.

17:00 - 01:00
Virtuális séta az őserdőben

Tegyél virtuális sétát az őserdőben vagy szeld át a homokdűnéket! Lépj be a virtuális világba! Itt tényleg megérint a hely szelleme. A VR szemüveget mi adjuk hozzá!

17.00 - 20.00
Társasozzunk!!!

A Kupolacsarnok egyik szegletében játszósarkot alakítunk ki, ahol társasjátékainkkal, kirakójátékainkkal várjuk a gyereket. A következők lesznek: Fajfoglaló társasjáték, Vezesd haza a sünit!, Ki lakik itt?, szalamandra kirakó, madár memori

17:00 - 22:00
Vadonlesők a komfortzónán túl

Barlangok, denevérek és találkozás az erdő hercegével. Vendégünk a Vadonleső program.

22:00 - 22:45
Taiko bemutató és workshop

Tradicionális japán ritmusok nem csak a fülnek. Ha tetszik, ki is próbálhatod!

Egzotikus zenei utazásra invitálják Önöket a Taiko Hungary Japándob Egyesület dobosai, akik 22 órai kezdettel egy japán, nyáresti ünnepet varázsolnak a múzeum kupolája alá.

Amikor a japándobok megszólalnak, az egy olyan élmény, amit soha nem fognak elfelejteni. Már az első dobütés elfeledteti a külvilágot, az első hangtól kezdve egy mágikus utazásra készülhetnek, ami egy ősi világba repíti át a közönséget. A dobszó leginkább a szívverésre hasonlít, és a szív az élet és az erő jelképe mind a mai napig. A dobolás, különösen ha sokan dobolnak együtt, egy szent pillanat, egy igazi ünnep. Az ünnep szónak abban az értelmében, hogy közös élmény, ami összetart, összeköt.

Az előadás után a közönség vállalkozó szellemű tagjainak is lehetőséget adunk arra, hogy maguk is kipróbálják, megszólaltassák ezeket a nagyszerű hangszereket!

23.00 - 24.00
„Járt utat a járatlanért mindig hagyd el!” – Kvíz kocaturistáknak, kulturistáknak és igazi turistáknak

A nagy felfedezők nyomában tett múzeumi utazásunkat egy rendhagyó vetélkedővel zárjuk. Világjáró magyar és külföldi felfedezőkkel kapcsolatos érdekességek rejtőznek a játék kérdései között. Az Északi-sarktól az Antarktiszig, a kontinenseken át az óceánokig megfordulunk a világ több pontján. Mindeközben  megtudhatunk egyet s mást az „angol betegről”, „Hajnalcsillagról”, a Belgica nevű hajó első tisztjéről, Berlin legrégibb egyetemének névadójáról és még sok más felfedezőről.

A vetélkedőn legjobban szereplő három csapat részvételt nyer egy szakértő által vezetett túrán a budai hegyekbe.
Maximum 4 fős csapatok jelentkezését várjuk.
Előzetes regisztráció a következő e-mail címen: mtminfo@nhmus.hu
Az asztalok száma korlátozott.

12.50 - 00.00
Időutazás: szabadulószobáinkba a kalandvágyó időutazókat várjuk.Helyszíni, "last minute" foglalásra csak akkor lesz lehetőség, ha valaki lemondja az "utat", ezért a legjobb, ha előre foglaltok (és előre vagy közvetlenül a játék előtt fizettek): https://szabaduloszoba.nhmus.hu/
A szobák sajnos a múzeumok éjszakájás karszalaggal nem látogathatók, de úgy válogathattok a kedvezményekből, mint Gombóc Artúr a csokikból: van családi kedvezmény, páros kedvezmény, visszatérő kedvezmény, exitgames-es kedvezmény, valamint alkalmi kedvezmény is: a résztvevők közt ugyanis gyűjteménylátogatást sorsolunk ki egy későbbi időpontra.


Tagintézményeink programjait a képekre kattintva olvashatják:

 

 

Rovat: