A Magyar Természettudományi Múzeum trópusi lepkeháza – élő időszaki kiállítás

2023. június 24. – 2023. szeptember 3.

A lepkeház már nem látogatható!

Múzeumunk dél-amerikai kiállításaihoz szervesen kapcsolódik a Lepkeház, amely 2023. június 24-én, Múzeumok Éjszakáján nyílt meg. A lepkék fajgazdagsága jelenlegi ismereteink szerint Amerika trópusi tájain a legnagyobb; mi ebből a hatalmas változatosságból 20 lepkefajt mutatunk be. A röpdében gyalogösvény vezet a lepkeetető helyek között, hogy a legkülönfélébb színpompás pillangókat röptükben, vagy egy trópusi növény gyönyörű levelén sütkérezve, vagy éppen táplálkozás közben megfigyelhessük.

A röpdében látható pillangók nem természetes környezetben lettek begyűjtve. Costa Ricában tenyésztették őket, egy ottani lepkefarmról származnak, ahol a helyiek többtucat fajt tartanak és szaporítanak azzal a céllal, hogy a világ bármelyik pontján, élve lehessen bemutatni a csodálatos lepkefajokat. A tenyésztés a természet védelméhez is jelentősen hozzájárul, mert így sokaknak érdeke lesz a lepkék élőhelyeinek megőrzése: a megélhetésük függ tőle. A lepkék bábállapotban, gyorspostával érkeznek hozzánk, majd bekerülnek a keltető szekrénybe, ahol néhány nap nyugalom után kikelnek. Ezt követően szabadon engedjük őket a röpdében, ahol a fajtól függően hetekig, vagy akár hónapokig is élnek, szaporodnak.  Az elhullott példányokat gondosan összegyűjtjük, az ép és jó megtartásúakat kipreparáljuk, hogy a későbbi kiállításokon bemutathassuk őket, vagy a tudományos kutaatásokhoz mintaanyagot szolgáltassanak.

A legújabb fenntarthatósági elveknek megfelelően a lepkeház elkészítése során törekedtünk arra, hogy újrahasznosított installációs elemekkel dolgozzunk, a múzeum épületeiben tárolt növényeket építsük be, az elemek a kiállítás zárultával újra felhasználhatóak maradjanak, annak érdekében, hogy a kiállítás ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen.

 

Néhány szabály betartásával a lepkék több hónapig is elélnek:

Óvatosan emeld fel a hálót a röpdébe való be- és kilépéskor!

Ne fogd meg, ne érintsd meg a lepkéket!

Kérlek, figyelj a lábad elé, mert gyakran a földre szállva pihennek!

Köszönjük, hogy Te is vigyázol a lepkékre!