Megtekinthető:

2024. március 9-ig

Helyszín:

Kiállítótér

Beporzók napja 2024
2024. március 9. 9:00–17:00

A Föld egészén aggasztóan pusztul a rovarvilág, amit most már az énekesmadarak számának csökkenése is jelez. A rovarok eltűnése számos természeti folyamatot károsan befolyásol. A mai élővilág számára és a mi számunkra is a rovarok egyik legfontosabb tevékenysége a virágos növények beporzása. A jelenlegi földi növényvilág túlnyomó többsége rászorul a rovarokra, és ebben benne van a termesztett növényeink háromnegyede, az ételként, fűszerként, italként, gyógynövényként fogyasztott növények egyharmada. Elsősorban méhek (a házi méh mellett több száz vadon élő méhfaj), de lepkék, legyek, bogarak, darazsak, poloskák és más rovarok is részt vesznek a beporzásban.

9.00–14 óra között látogatóink ismeretterjesztő és kézműves programokon, előadásokon ismerkedhetnek meg a beporzó élőlényekkel, a beporzás jelentőségével, valamint az idei év beporzóival, a boglárkalepkékkel! Saját beporzóbarát kertjüket, balkonjukat ajándék lepkecsalogató vadvirágmag-csomaggal támogatjuk, a készlet erejéig.

Ismeretterjesztő és kézműves foglalkozások:

Magyar Természettudományi Múzeum

  • Szemtől szemben a lepkékkel
  • Darazsak és méhek
  • Fátyolkák és rokonaik a ház körül
  • A rovarok színe
  • Légy kreatív! - zümmögés az asztalon
  • Természetbúvár terem

ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar

  • Hogyan segíthetünk a rovarokon?
  • Beporzó kézműves sarok

Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

  • Rovarkosztüm készítés
  • Lepkés kvíz
  • Beporzó vándortanösvény
  • Lepkés papírforgó és filcvirág-készítés
  • A szárny színe és fonáka
  • Mézkóstolás
  • Bogárháton Bemutató

Ismeretterjesztő előadások a Semsey Andor előadóteremben:
10.00 Kecskés Ferenc: Virágok és rovarok egymásrautaltsága
10.30 Máté András: A méhlegelő botanikus szemmel
11.00 Forintos Krisztina: Faliméhecskéket ringatok üvegbölcsőben
11.30 Vásárhelyi Tamás: Az Év beporzói a boglárkalepkék

Beporzók napja 2024
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Bővebben