CETAF

A CETAF (Európai Taxonómiai Szolgáltatások Konzorciuma) a Természettudományi Múzeumok, Botanikus Kertek és Biodiverzitás Kutató Központok biológiai gyűjteményeinek és kutatói részlegeinek európai hálózata

Célja a képzés, kutatás és a rendszertani biológia és paleobiológia megértésének előmozdítása, továbbá a tagintézményekben felhalmozott tudásanyaghoz és gyűjteményeikben őrzött információkhoz való hozzáférés támogatása az egész Európai térség számára.

A CETAF hálózata 33 tagot számlál, 20 európai ország legjelentősebb intézményei közül 58-at foglal magába. A gyűjtemények 1,5 milliárd példányt fölvonultatva reprezentálják a világ leírt fajainak több, mint 80%-át. A kollekciók hajdani és most élő állatok, növények, gombák, valamint ásványok és kőzetek példányait tartalmazzák, amelyek egy részét a tudományos kutatásban használják, más részét kiállításokban mutatják be.

A taxonómia tudománya elengedhetetlen a biodiverzitás és ökoszisztéma működésének megismeréséhez. Felfedezi és dokumentálja a természet világát, lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megértsék az evolúciós folyamatokat, és segíti őket az élővilág történeti fejlődésének rekonstrukciójában. A taxonómiai kutatás tudományos pillér, amely mencsak különféle tudományágakat támogat a biológián át az ökológiáig, hanem ipari ágazatokat is, például az erdészetet, halászatot, az ökoturizmust és a gyógyszeripart. Közreműködik a mezőgazdasági fejlesztésekben, az éghajlatváltozások hatásainak elemzésében, és nem utolsó sorban a szegénység elleni küzdelemben.

A legjelentősebb európai természettudományi gyűjtemények és a taxonómia kiválóságait alkalmazó kutatóközpontok révén a CETAF színteret biztosít a különböző tudományágak kutatói számára tapasztalat- és ötletcserére. A gyűjtemények digitalizálásán át a digitálismédia-alkalmazásokig a CETAF támogatja az adatszolgáltatások fejlesztését tudományos és hétköznapi felhasználásra egyaránt.

A CETAF mottója: felfedezni és dokumentálni a természet sokféleségét

Céljai:

  • elősegíteni a tudományos kutatást és hozzáférést biztosítani az európai gyűjteményekhez

  • lehetővé tenni partnerkapcsolati szerveződéseket az európai források kiaknázására

  • népszerűsíteni Európában a taxonómiát és szisztematikus biológiát