SZIGET 2017

Mi is ott leszünk a MÚZEUMI NEGYEDben! 

Tudtad, hogy Karl May bizonyíthatóan Xantus személyéről mintázta Old Shatterhand karakterét?

Ismerd meg Xántus János munkásságát, kalandregénybe illő életútjának egy-egy részletét, saját tollából! Nézd meg közelebbről az amerikai kontinensről származó látványos bölénykoponyát és a montírozott prérikutya-preparátumot!

Xántus János az 1800-as években élt, Magyar természettudós, utazó, néprajzkutató. Kalandos élete során a világ szinte minden tájáról, így az amerikai kontinensről is gyűjtött növényeket, állatokat a Magyar Nemzeti Múzeum természeti tárának, amely a mai Magyar Természettudományi Múzeum elődje volt. A múzeum küldetése a biodiverzitás megőrzése, a természet védelme, ezért, Xántus mellett kiemelt szerepet kap annak bemutatása, milyen állatok tűntek el, vagy kerültek a kihalás szélére azok közül, amelyek a 19. században az amerikai prérin még elterjedtek voltak (amerikai bölény, villásszarvú antilop, ürgék, amerikai borz). Katonáskodása alatt megismerkedett az őslakos indiánok kultúrájával is.

Játékos csontfelismerés igazi csontokkal: találd meg Old Shatterhand maradványait! Mely csontok származhatnának akár tőle? 

Örök élet, boldogság, barátság, gondtalanság. Vajon ismerték ezeket a sioux (sziú) indiánok? Igen! Sőt, saját jeleik voltak rá. Készítsd el kedvenc indián jeleddel ellátott kitűződet, hogy a számodra legfontosabb értéket a többieknek is megmutatsd! 

Bison bison (amerikai bölény) koponya

bogarak

lepkék