Porondon a kiválasztottak

A Magyar Természettudományi Múzeum bemutatja:

Az év fajai program küldetése olyan fajok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosságnak fontos szerepe lehet. A 2019-es év fajait időszaki kiállítás, egy különleges „cirkuszi előadás” mutatja be. 10 fellépője sokaknak ismerős lehet. De valóban ismerjük őket?

A galenit egy igazi nehéz fiú, hiszen vegyileg ólom-szulfid (PbS).
A Komlosaurus lábnyomai Magyarország területén az első, dinoszauruszok jelenlétére utaló nyomok voltak (nyomfosszíliák).
A vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) tipikus balatoni hal, halászénekek szereplője.
Már közelednek is a gólyalábasok: a gólyatöcs (Himantopus himantopus, a 2019-es év madara), a fehér gólya és a gulipán. A kissé szétszórt, hórihorgas társaság között a látgatóknak kell rendet rakni, kinek-kinek a szárnyát, a csőrét, a lábát a helyére.
A sajmeggy (Prunus mahaleb) népszerűségét elsősorban kumarin tartalmú illatos szárának köszönheti. De vajon honnan kapta a nevét?
Porondon a következő fellépő, egy törékeny balerina, a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum). Nagyméretű sárga virágait csak rövid ideig, május–június folyamán csodálhatjuk meg, elvirágzás után hamarosan, szinte szégyenlősen visszahúzódik föld alatti, gumós gyöktörzsébe.
A porondmester, egy kék szmokingba öltözött elegáns rovar, a havasi cincér (Rosalia alpina). A Kárpát-medence egyik legszebb bogara. Nemcsak kinézete, hanem fejlődése sem mindennapi.
Az eurázsiai hiúz (Lynx lynx), az erdők magányos hercege. Magyarország faunájából az első világháború környékén tűnt el, de szerencsére most újra megjelent.
A gombákkal kapcsolatban leginkább az jut eszünkbe, vajon ehetőek-e vagy nem? Nincs ez másként az év gombája, a bronzos vargánya (Boletus aereus) esetében sem.
És végül, de nem utolsó sorban: hazánk legnagyobb farkos kétéltűje, a foltos szalamadra (Salamandra salamandra). Feltűnő színezete vajon mire hívja fel a figyelmet?

Keresd meg a válaszokat a kiállításban! Ismerd meg jobban a 2019-es év fajait!

A kiállítás május 22-től december 30-ig tekinthető meg.