A hónap műtárgya – Ízelítő a Múzeum 2023. évi gyűjteménygyarapodásából

Napjaink múzeumai nem csupán műtárgyraktárak. A társadalom számára nyújtott kulturális és tudományos szolgáltatásaik révén támogatják az oktatást, a természeti és kulturális örökségünk megőrzését, védelmét és a hozzájuk kapcsolódó ismeretek közvetítését, valamint a tudományos kutatásokat.

A Magyar Természettudományi Múzeum a Kárpát-medence legnagyobb természetrajzi és embertani gyűjteménye. Küldetése, hogy gyarapítsa, kutassa és bemutassa a biológiai sokféleség, a földtani örökség és a történeti embertan tárgyi emlékeit, melyek a jelen és a jövő generációk örökségét képezik. A gyűjtemények megőrzése, fejlesztése és hozzáférhetővé tétele alapvető feladatunk.

A Múzeum gyűjteményei az elmúlt években elsősorban pályázatokból finanszírozott vásárlások, terepi munka és gyűjtés révén gyarapodtak. Ajándékozás révén, hivatalos átadással vagy saját előállítással is számos értékes műtárggyal gazdagodtak gyűjteményeink. Ebben az évben a hónap műtárgyaként a 2023-as év gyarapodásaiból adunk ízelítőt.

A múzeumlátogatások gyümölcseiből

2024. januárjában az Ásvány- és Kőzettár új szerzeményeiből mutatunk be válogatást, amelyek közvetve vagy közvetlenül, látogatóink segítségével kerülhettek gyűjteményünkbe. A tárlóban kiállított példányok egy része ugyanis a 2023. évi jegybevétel terhére kiírt múzeumi belső pályázat anyagi támogatásából került megvásárlásra, másik része pedig azon tárgyegyüttes darabjai közé tartozik, amelyet múzeumunk egyik visszatérő látogatója, Budai Ferenc adományozott az intézménynek. A válogatásban magyarországi és külföldi lelőhelyekről származó, színes, látványos, csillogó vagy épp fluoreszkáló, érdekes tudományos jelenségekről tanúskodó ásványok szerepelnek: brochantit, opál, szodalitszienit, dolomit, gipsz, muszkovit, forráskalcit, valamint színes kovaváltozatok.

Achát, Gyöngyöstarján (Budai Ferenc ajándéka)

Achát, Gyöngyöstarján (Budai Ferenc ajándéka)