A hónap műtárgya – Ízelítő a Múzeum 2023. évi gyűjteménygyarapodásából

Napjaink múzeumai nem csupán műtárgyraktárak. A társadalom számára nyújtott kulturális és tudományos szolgáltatásaik révén támogatják az oktatást, a természeti és kulturális örökségünk megőrzését, védelmét és a hozzájuk kapcsolódó ismeretek közvetítését, valamint a tudományos kutatásokat.

A Magyar Természettudományi Múzeum a Kárpát-medence legnagyobb természetrajzi és embertani gyűjteménye. Küldetése, hogy gyarapítsa, kutassa és bemutassa a biológiai sokféleség, a földtani örökség és a történeti embertan tárgyi emlékeit, melyek a jelen és a jövő generációk örökségét képezik. A gyűjtemények megőrzése, fejlesztése és hozzáférhetővé tétele alapvető feladatunk.

A Múzeum gyűjteményei az elmúlt években elsősorban pályázatokból finanszírozott vásárlások, terepi munka és gyűjtés révén gyarapodtak. Ajándékozás révén, hivatalos átadással vagy saját előállítással is számos értékes műtárggyal gazdagodtak gyűjteményeink. Ebben az évben a hónap műtárgyaként a 2023-as év gyarapodásaiból adunk ízelítőt.

2024. március
A hónap műtárgya – Egy ősi álskorpió a Bakonyból

Idén a hónap műtárgya kiállítássorozatunkban a 2023-as év új szerzeményeiből adunk ízelítőt. E havi kamaratárlatunkon egy kis méretű, de annál jelentőségteljesebb ősi ízeltlábú-zárvány látható, amely egy borostyándarabba rejtőzve őrződött meg számunkra.
A borostyán, az egykor élt növények mára megkövesedett gyantája, friss állapotban a növények fás szárára kicsorogva, ragacsossága révén képes apró élőlényeket vagy azok részeit fogságba ejteni. Az így keletkező zárványok akár évmilliókig is fennmaradhatnak. Nemrégiben a borostyánkutatások keretei közt egy igazi különlegesség került leírásra: egy kb. 83-86 millió éves álskorpió, amely új fajt képvisel a tudomány számára. Az Ajkagarypinus stephani egy aprócska pókszabású, melyet az ajkai (Veszprém vármegye) késő-kréta korú barnakőszéntelepekből ismert ajkait nevű borostyántípusban fedeztek fel.
Egy borostyánkőben zárványként megőrződő ízeltlábú különösen értékes lelet a tudomány számára, mert így háromdimenziósan maradnak ránk a parányi élőlények részletei, amelyek máskülönben könnyen megsemmisülnek. Sok olyan ízeltlábú-csoport ismert, melyek evolúciójáról nagyrészt csak a borostyánzárványoknak köszönhetően vannak ismereteink.
Az Ajkagarypinus stephani zárványát Szabó István amatőr ősmaradvány-gyűjtő adományozta a tudománynak.
Bővebb információ a MTM blogján


Fotó: Jámbor Emese
 

2024. február
Szárazföldi laposférgek Magyarországon

Idén A hónap műtárgya kiállítássorozatunkban a 2023-as év új szerzeményeiből adunk ízelítőt, ezúttal a nemrégiben szenzációs hírként médiában is nagy port kavaró szárazföldi laposférgeket mutatjuk be minikiállításunkon.
A közösségi tudomány (citizen science) és a modern kutatási, gyűjteménybővítési módszerek különös házasságának "gyermekei" a most kiállított anyagok. Minden bizonnyal egzotikus növények, virágok földjével érkeztek az állatok Magyarországra, az egyik faj már természetes élőhelyről is előkerült. Mindkét, nagy példányszámban talált faj ragadozó életmódot folytat, giliszták és csigák a táplálékállataik. Szükség van még pár évre, hogy eldőljön, mennyire bírnak megtelepedni, elterjedni, szaporodni hazánkban, és hogy végül mennyire jelentenek veszélyt az őshonos csiga- és gilisztafaunára. Különlegességük a fantasztikus regeneráló képesség, mellyel legkisebb darabjukból életképes állattá alakulnak. Ezért taposni, darabokba vágni nem érdemes őket - de egészben befogott állatokat továbbra is örömmel várunk a Múzeum újonnan felállított szárazföldi laposféreg-gyűjteményébe, ha valaki találkozna velük a kertjében vagy kirándulás során.


 

2024. január
A múzeumlátogatások gyümölcseiből

2024. januárjában az Ásvány- és Kőzettár új szerzeményeiből mutatunk be válogatást, amelyek közvetve vagy közvetlenül, látogatóink segítségével kerülhettek gyűjteményünkbe. A tárlóban kiállított példányok egy része ugyanis a 2023. évi jegybevétel terhére kiírt múzeumi belső pályázat anyagi támogatásából került megvásárlásra, másik része pedig azon tárgyegyüttes darabjai közé tartozik, amelyet múzeumunk egyik visszatérő látogatója, Budai Ferenc adományozott az intézménynek. A válogatásban magyarországi és külföldi lelőhelyekről származó, színes, látványos, csillogó vagy épp fluoreszkáló, érdekes tudományos jelenségekről tanúskodó ásványok szerepelnek: brochantit, opál, szodalitszienit, dolomit, gipsz, muszkovit, forráskalcit, valamint színes kovaváltozatok.

Achát, Gyöngyöstarján (Budai Ferenc ajándéka)

Achát, Gyöngyöstarján (Budai Ferenc ajándéka)