Nemzeti Ünnepek - ingyenes látogatások

Kedves Látogatóink!

A Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein; március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án mindenki ingyenesen látogathatja meg a Magyar Természettudományi Múzeum állandó és időszaki kiállításait.

2018. március 15.  

Múzeumunk ezen a napon is 10-től 18 óráig tart nyitva. 

Az ünnep alkalmából  a Természetbúvár-terem  - belépőjegy megváltása mellett - nyitva tart. Azért, hogy segítsük a bejutást, a terem mellett, kihelyezett pénztárban tudnak belépőjegyet vásárolni. 

A kiállítások és a kiállítási épület befogadóképessége véges, ezért előfordulhat, hogy a megnövekedett forgalom miatt bizonyos időszakokban lassítanunk kell az épületbe való bejutás ütemét. A minél jobb látogatói élmnény és a prearátumok védelme érdekében a Természetbúvár-terembe az érdeklődők számától függően esetenként csak szakaszosan tudjuk beengedni a látogatókat.  Megértésüket és türelmüket köszönjük! 

Március 15-én 1500 Ft helyett kivételesen 500 Ft-ért vásárolhatják meg a Patagónia óriásai című könyvünket. Keressék a pénztárban! A könyv leírása a képre kattintva olvasható.

Március 15-én a következő kiállításaink tekinthetők meg ingyenesen:

Időszaki kiállításaink

Varázslatos Magyarország - fotókiállítás

március 8 - április 19. 

A 2017-es fotópályázat nyertes képei országunk nemzeti parkjainak csodálatos adottságait, természeti szépségeit is népszerűsítik.

 

Kőzápor Lengyelországban – 150 éves a pułtuski meteorithullás
február 14 - április 17.

A múzeum fogadócsarnokában, a múzeumi bolt előtti területen, egy vitrinnyi kiállítási anyaggal emlékezünk meg a történelmi idők legnagyobb meteorit-darabszámát szolgáltató 1868. január 30-i pułtuski meteoritzáporról. Bemutatjuk a múzeum meteoritgyűjteményének legnagyobb méretű pułtuski példányát, az egyetlen olyan példányt, melynek az 1956-os tűzvész után is megmaradt az eredeti kísérőcédulája és régi (1956 előtti) címkéje. Számos kisebb-nagyobb – régi címkéje alapján biztosan pułtuski – darabot és egy vágott, csiszolt, polírozott felületű példányt is láthat a közönség, amelyen a kőmeteorit belseje és a fémszemcsék is megfigyelhetőek.

 

Ásványpaletta – példányok El Kazovszkij (1948–2008) kollekciójából 
A múzeum kupolatermének két vitrinje kevésbé ismert oldaláról, ásványgyűjtőként mutatja be El Kazovszkijt, az öntörvényű képzőművészt. Az ifjú Jelena Kazovszkaja 1951 és 1964 közt Nyizsnyij Tagilban, egy uráli bánya- és iparvárosban élt anyai nagyszüleinél. Itt szerethette meg az ásványokat, és gyűjtésüket Magyarországra költözése után is folytatta. A Kossuth-díjas alkotó hátrahagyott kollekciója édesanyja, Irina Putolova jóvoltából, az El Kazovszkij Alapítvány közreműködésével került a Magyar Természettudományi Múzeum birtokába. A kiállított példányok egyaránt emlékeztethetik a szemlélőt a művész orosz gyökereire és az erős, tiszta színek iránti vonzódására.

 


Dinókert  - Dinoszaurusz szoborkiállítás (szabadtéri kiállítás)

Hogyan éltek? Mit ettek? Hogyan nézhettek ki? Ha szereted a dinókat, biztosan foglalkoztatnak ezek a kérdések. Csisztu Péter és Peredy Zoltán szobrászművészek életnagyságú dinó-rekonstrukciói segítenek közelebb kerülni kedvenc lényeidhez. A kiállításon látható fajok: Carnotaurus, Deinonychus, Dilophosaurus, Dimetrodon, Pachycephalosaurus, Protoceratops, Tenontosaurus, Therizinosaurus, Scelidosaurus, Styracosaurus

 

Iratkozzon fel a  Magyar Természettudományi Múzeum hírlevelére

Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét a Magyar Természettudományi Múzeum hírlevelére való feliratkozáshoz!

Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-85378/2015

* kötelező kitölteni
 

 

Állandó kiállításaink

Sokszínű ÉLET – Felfedező úton Magyarország tájain

Kiállításunk az Élet sokfélesége, sokszínűsége előtt tiszteleg. A biológiai változatosság előtt, amelyen az ember túlélése is múlik. Több száz eredeti preparátum, számos életnagyságú rekonstrukció és sok-sok fénykép mutatja be a hazai tájak változatosságát, az élőhelyek fajgazdagságát, és egy-egy példán keresztül a fajok genetikai sokféleségét. A magyarországi tájakon tett „felfedezőúton” megismerhetjük és megérthetjük azokat a földtörténeti múltban lezajlott geológiai és evolúciós folyamatokat, melyek a mai Magyarország élőhelyeinek és az ott élő fajok kialakulásában kulcsszerepet játszottak. A kiállítás akadálymentes weboldala elérhető innen

 

Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon

A kiállítás egy olyan világot mutat be, melynek csak néhány képviselője (kisemlősök, madarak) élte túl a földtörténet nagy viharait. Tudományos szenzációk, igazi ritkaságok, a magyar dinók mutatkoznak be a kiállításon. Testrekonstrukciók, teljes csontvázak, eredeti leletek és egy új, Magyarországon múzeumban először bemutatkozó, interaktív számítógépes technika várják a látogatókat.   Lépjen be a múzeumi Iharkút-Parkba! Egy ősi folyótorkolat partján hídon átsétálva figyelheti meg, amint egy életnagyságú őskrokodil, az  Iharkutosuchus mászik ki a vízből. A különleges látványt a folyóparti mocsár fajai teszik felejthetetlenné: a 4 méteres Hungarosaurus tormai, a 2 méteres növényevő dinoszaurusz, egy Rhabdodontida, a pulykanagyságú tollasdínó a  Pneumatoraptor fodori. A kréta időszaki mocsár fölött a mintegy 6 méteres repülő hüllő, a Bakonydraco galaczi portyázik. Valamennyi, az iharkúti lelőhelyről előkerült őshüllő- és dinófaj eredeti leleteit is bemutatjuk a kiállításban. A magyar dinókról készült rekonstrukciókkal pedig egészen testközelbe hozzuk a régen élt lényeket. Először látható a Hungaroszaurusz és a Pneumatoraptor teljes csontváza, valamint a világszenzációnak számító Ajkaceratops koponyarekonstrukciója. A kiállításban azokat az őshüllőket mutatjuk be, melyek felfedezőjükkel Ősi Attilával együtt a világ legrangosabb természettudományos magazinjában, a Nature folyóiratban is szerepeltek. Akik pedig a paleontológia rejtelmeibe kívánnak bővebben betekinteni, kipróbálhatják, hogyan is működik egy valódi ásatási helyszín. A szerencsésebbek igazi dinómaradványokra is bukkanhatnak. A kiállítás akadálymentes weboldala elérhető innen

 

ű

Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek

Kíváncsi rá, hogy nézhet ki egy mindenes fehércseléd, vagy mik a tagjai egy Betéti ásványtársaságnak? Hogyan segíthet a ház körül egy föld alól előkerült háztartási alkalmazott? Mit tisztítanak a szagmunkások? Egyáltalán miért kell ismernünk az ásványokat?   Az ásványok részei mindennapi életünknek. Nincs olyan nap, hogy valamilyen formában ne találkozzunk velük. Gondoljunk csak az ételeinkben megtalálható sóra, a ceruzánk belét adó grafitra vagy a szerencsésebbek ékszereiben előforduló smaragdra vagy gyémántra. A Magyar Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettára gyűjteményének mintegy 450 példányán keresztül mutatjuk be a Föld mélyének kincseit, az ásványok csodálatos forma- és színvilágát, mindezeknek a szigorú rendező elvét. Kiemelkedő látványosságként szerepel a kiállításban a múzeum legnagyobb ásványpéldánya, a „Nagyapó“ névre keresztelt füstkvarc, valamint másik két méretes példány, egy brazíliai ametiszt és egy Semsey Andor által, a múzeumnak adományozott malachit „személyében“. A kiállításban interaktívan is vizsgálhatóak az ásványokat alkotó anyagok és a kristályszerkezetek. A kiállítás szisztematikusan felöleli a Kárpát-medence ásvány- és kőzetvilágát, a klasszikus lelőhelyek anyagát mutatja be. Nem utolsó sorban megtekinthetők az ásványvilág speciális képviselői a világító ásványok, valamint a drágakövek is a kiállítás szerves részét alkotják. 

 

A korallzátonyok csodálatos élővilága

Egy varázslatos világ jelenik meg a múzeum 122 m2-es üvegpadlója alatt 60 cm-nyi "mélységben". A kiállítás az indopacifikus régió part menti sekélyvizeinek szegély- és foltzátonyaitól a gátzátonyokon át a mélyebb tengeri területekig szemlélteti a korallzátonyok fobb típusait és azok életközösségét. Más-más közösségek alakulnak ki az eros hullámverésű árapály zónában, mások a gátzátonyok szárazföld felőli védett lagúnáiban. Más fajok telepednek meg a lapos padokon, mások a sziklafalak meredek oldalain. A több mint 200 korallfaj között 160 hal úszik, és 1000-nél több csiga, kagyló, rák, féreg, tengeri sün, tengeri csillag ad ízelítot a Föld legváltozatosabb élőhelyérol. A falba süllyesztett akváriumokban, összesen 13 000 liter vízben élo halak, korallok fogadják a belépoket.

 

Időösvény (szabadtéri kiállítás)

A múzeum épülete mellett elhelyezett több tonnás kőzettömbök a földtörténeti múlt több száz millió évéről vallanak. A keletkezésük sorrendjében kiállított kőzetek között van egy darab gneisz Kópházáról, egy devon korú mészkőszikla Szabadbattyánból, egy perm homokkőtömb a Balaton-felvidékről. A földtörténeti középkort üledékes kőzetek (kagylós és ammoniteszes mészkő) képviselik. Az utolsó hatvanöt millió évben keletkezett kőzetek között vulkáni képződményeket, tengeri és édesvízi környezetben keletkezett kőzeteket egyaránt találunk.

 

Barázdás bálna csontváza

A főbejáratnál a Fogadótér kupolájában egy barázdás bálna felfüggesztett csontváza alatt léphet be a látogató. A nálunk látható példányt 1896-ban ejtették el az Atlanti-óceánban, az ipari méretű bálnavadászat fénykorában, majd 1900-ban Bécsbol, 4000 aranykoronáért vásárolták meg. A koponyán látható égésnyomok az 1956-os tűzvész során keletkeztek. Az egyik állkapocsfél évek óta a Természetbúvár-teremben ejtette ámulatba a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A csontváz súlya mintegy 2 tonna, ebből csak a koponya kb. egy tonnát nyom. A múzeumban először látható a teljes csontváz. A Magyar Természettudományi Múzeum új főbejáratának tervezése a csontváz alakjának figyelembevételével történt, ezért a kupola aszimmetrikus. A váz felfüggesztése speciális tervezést és állványozást igényelt. A gerenda 10 felfüggesztési ponton tartja. 


A Kiállítási épület nyitva tartása: 10-től 18 óráig
Pénztárzárás: 17.30

Információ:  Az Információs Pultnál nyitvatartási időben (naponta 10-től 18 óráig) személyesen vagy telefonon a (06-1) 210-10-85-ös telefonszámon.

Kövessen bennünket a múzeum Facebook oldalán vagy íratkozzon fel hírlevelünkre

Címünk: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.
Telefon: (36-1) 210-1085
Telefax: -
E-mail: mtminfo@mttm.hu
Levelezési cím: 1088 Budapest, Baross utca 13. vagy 1431 Budapest, Pf. 137.


A Kiállítási épület elérhetősége:

A Magyar Természettudományi Múzeum Kiállítási épülete Budapesten, a Józsefvárosban, a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében található. 
Hogyan jut el hozzánk?


 

Tömegközlekedéssel:

  • Kék (3-as) metróval a Klinikák vagy a Nagyvárad térig,

  • 24-es villamossal a Nagyvárad térig kell utazni


 

Személygépkocsival, busszal:

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy Kiállítási épületünk első sorban gyalogosan közelíthető meg. A Kiállítási épület előtti útszakaszt és parkolóhelyeket látogatóink igénybe vehetik. A Ludovika tér többi részén megszűnt a parkolási lehetőség.

A Ludovika főépület előtti útszakaszokra csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem engedélyével rendelkező járművek hajthatnak be, a látogatóinkat szállító buszok visszafordulhatnak ezen az útszakaszon, de parkolásra nincs lehetőségük.

Korányi Sándor utcában a Ludovika téri kereszteződés előtt a látogatókat szállító buszok számára megállóhelyet alakítottak ki.


A közelben a Korányi Sándor utcában és az Illés utcában lehet még parkolni. Ezeken az útszakaszokon hétköznap fizetni kell a parkolásért
 
Kérjük, parkolásnál vegyék figyelembe, hogy az útpadkára NEM szabad felállni. A helytelenül parkolókat a Közterület-felügyelet munkatársai bírsággal sújtják.