Műhelytitkok 2019

Tóth Balázs: Varázslatos sokféleség: a lepkék világa
Február 23-án 10-től 14 óráig


Fotó: Olaf Leillinger [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons

Legtöbben ha a lepkékre gondolnak, először valósznűleg a napsütésben erdőn-mezőn repkedő tarka élőlények jutnak eszükbe. Tovább töprengve beugorhat, hogy éjjeli lepkék is léteznek, köztük olyan hírhedt fajokkal, mint a ruhamoly. Ám ezek csak egy nagyon kis részét adják a lepkék sokféleségének – és ez a változatosság nem korlátozódik a kinézetükre vagy a méretükre, hanem rendkívül sokrétű! Rengeteg élőhelyet benépesítenek, a hernyók tápláléka nagyon sokféle lehet, és az egyes fajoknak a természetben betöltött szerepe is hallatlanul sokoldalú. Egyvalami viszont közös bennük: mindegyiküknek megvan a maga helye a természetben. A programon ízelítőt nyújtok ebből a rendkívüli változatosságból és bemutatom, hogy egy múzeum hogyan járulhat hozzá ennek a feltárásához.

 

Pillantsanak be muzeológusaink, preparátoraink munkájába interaktív bemutatónk keretében, ismerjék meg 10 milliós gyűjteményünk néhány érdekes, féltve őrzött darabját is. Ajánlott korosztály: 5 éves kor felett.

 

  A programon előre megváltott állandó vagy időszaki kiállításunk belépőjegyével (kivéve a Dinókert belépőjét) részt lehet venni.

A program 10 órától 14 óráig tart, mindenkit szeretettel várunk!A következő alkalommal, március 2-án Főzy István, paleontológus segítségével ismerhetjük meg az egysejtűt, a barlangi medvét, a Balatonitest és a Komlosaurust, Év Ősmaradványát!

2016-ban először bocsájtották szavazásra a kérdést: mi legyen év ősmaradványa? A versenyt akkor a Szent László pénzének is nevezett eocén óriás egysejtű, a Nummulites nyerte. A rákövetkező évben a nyertes a jégkorszak egyik nevezetes állata, a „Kárpátok sárkánya”, a barlangi medve volt. 2018-ban egy lapos, bordákkal és csomókkal díszített ősi lábasfejű, a triász időszaki Balatonites lett a kiválasztott. Az idei év ősmaradványa a mecseki bányászvárosról elnevezett 200 millió éves dinoszaurusz lábnyom kapta a legtöbb szavazatot. Ismerd meg az Év Ősmaradványát! Ismerd meg a kövületeket!

 

Galéria képei: 
Rovat: