Műhelytitkok 2019

Soltész Zoltán: Kettős ügynökök: a csípőszúnyogok
Április 13-án 10-től 14 óráig


Programsorozatunkban bepillanthaszt muzeológusaink, preparátoraink munkájába. Interaktív bemutatójukon megismerheted 10 milliós gyűjteményünk méhány érdekes, féltve őrzött darabját. Kérdezd őket munkájukról, kutatási témájukról! Szombatonként 10.00 - 14.00 óráig.

ÁPRILISBAN:

A csípőszúnyogokkal szinte minden ember került már közelebbi kapcsolatba. Csípésük igen kellemetlen viszkető érzést és bőrirritációt okoz, és a zümmögésüket is nehezen tűrjük. De a legnagyobb problémát a kórokozók terjesztésével okozzák. Az utóbbi néhány évben megjelent hazánkban három, Európában invazívnak számító faj, melyek potenciálisan több betegséget terjesztenek, mint az őshonos fajaink. De valóban kell-e ennyire tartanunk a Magyarországon élő fajok csípésétől? Milyen betegségeket terjesztenek hazánkban valójában, és hány ember fertőződik meg itthon? Az ember számára milyen haszna van ezeknek az állatoknak?

 

Földünk történetében nem először zajlik klímaváltozás, és ehhez kapcsolódva az élővilágot érintő átalakulás. A földtan és az őslénytan lehetőséget ad arra, hogy ezeket a folyamatokat felismerjük és rekonstruálni tudjuk, akár a több száz millió éves múltban is. Voltak különböző klímával jellemezhető földtörténeti időszakok? Hogyan ismerhetőek fel ezek a kövekből? Mire használhatóak az ősmaradványok? Mindig volt jég a földön? Milyen magas volt a világtengerek szintje?  Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha a Föld Napján eljössz hozzánk!

 

 

 

Galéria képei: 
Rovat: