Bogárgyűjtemény

A Bogárgyűjtemény az Állattár legnagyobb gyűjteménye – mintegy 3 millió példányt számlál. A Kárpát-medencéből származó példányok teszik ki az anyag kétharmadát, erről a területről minden eddig ismert faj megtalálható a gyűjteményben.
A Föld más területei közül a palearktikus régióból van a legtöbb bogárfajunk. Gazdag a gyűjtemény többek között a Balkán-félsziget, a Kaukázus, Mongólia és Korea, valamint Észak-Afrika területéről származó bogarakban. A trópusi területekről értékes anyagot őriz Új-Guineából, Ausztráliából, Afrika egyes területeiről (Ghána, Kongó, Kelet-Afrika), Délkelet-Ázsiából (Vietnam, Nepál, Malajzia, Laosz, Indonézia, Tajvan), és részben Dél-Amerikából.
A Bogárgyűjtemény feldolgozottsága magas szintű: a példányok 75 százaléka faji szintig meghatározott. A többi legalább családszinten azonosított. Csupán a legfrissebb gyűjtések anyaga preparálatlan, illetve preparált és cédulázott, de válogatatlan.

A Bogárgyűjtemény története

Munkatársak
Kurátorok: Makranczy György, Szél Győző
Preparátorok: Grabant Aranka
Önkéntesek: Székely Kálmán

Darabszám, típusanyag
Teljes példányszám: közelítőleg 3 millió (2 millió a Kárpát-medencéből, 1 millió a Föld más részeiről)
Fajok száma: közelítőleg 100.000
Típusok száma: 12.000
Könyvtári állomány: mintegy 1.200 szakkönyv és 25.000 tudományos cikk különlenyomata

Nevezetes gyűjteményrészek

A Reitter-gyűjtemény
A Bogárgyűjtemény legértékesebb része Edmund Reitter (1845–1920) gyűjteménye, amely mintegy 30 ezer fajból áll, és 5000 palearktikus bogárfaj típusait tartalmazza. E típusok szinte az összes bogárcsoportot felölelik, ezért vizsgálatuk a palearktikus revíziót készítő szakemberek számára elengedhetetlen. A külföldi megkeresések többsége éppen e típusok kölcsönkérését célozza.

Gyászbogarak (Tenebrionidae)
Teljessége miatt kiemelkedő a gyászbogárfélék (Tenebrionidae) gyűjteménye. Közel 12 ezer fajt számlál, és mintegy 6000 fajnak vagy faj alatti kategóriának típuspéldányait is őrzi. Valamennyi világrészt jelentős fajegyüttes képvisel, de a palearktikus faunarégió (tehát az Európát, Észak-Afrikát és a mérsékelt övi Ázsiát felölelő terület) gyászbogarai szinte hiánytalanul megtalálhatók benne. A gyászbogárgyűjteményt gazdag szakirodalmi kollekció teszi teljessé.

Egyéb fontos bogárcsaládok
A magas feldolgozottsági szint és a nagy fajszám, illetve típusszám miatt nevezetes még a hólyaghúzófélék (Meloidae), az óriásbogarak (Dynastinae) és a vak pecebogarak (Bathyscinae) gyűjteménye is.

Mongol gyűjtemény
Kaszab Zoltán 1963 és 1968 között hat egyszemélyes expedíciót szervezett az állattani szempontból akkor még szinte ismeretlen Mongóliába. Ezek során több mint 170 ezer bogárpéldányt gyűjtött. Valamennyi példány faji szinten azonosított, és adataik mind publikálva vannak.

Keresési lehetőség
A Bogárgyűjteményről teljes adatbázis nem áll rendelkezésre, egyes családokról helyszínen használható adatbázisok készültek.
Egyes családok típuspéldányainak felsorolása itt található: http://coleocoll.nhmus.hu/type_material.html

Bővebben

Hozzáférés
A gyűjtemény a gyűjteményvezetővel történt előzetes egyeztetés után látogatható: szel.gyozo@nhmus.hu További email címek: grabant.aranka@nhmus.hu, makranczy.gyorgy@nhmus.hu


A gyűjteményi anyag nagy része kölcsönözhető.  A példányok kölcsönvételére irányuló kéréseket a gyűjteményvezetőhöz kell címezni. A kölcsönzési idő típusok esetében 3-6 hónap, egyéb anyagok esetében maximum 12 hónap. [link]


Helyszíni kutatásokra engedélyt [link] legalább három munkanappal a tervezett látogatás előtt kellkérni.

Bővebben

Galéria képei: 
Téli gyűjtés a Nagy-Kevélyen, 2008 (Németh Tamás. Kotán Attila)